Svunnen tid från Saläng

En vacker bild på ett gammalt par som är ute på promenad upp mot vattentornet. En mycket vacker idyll på denna bild, bilden är fotograferad runt år 1966. Det lilla huset på bilden har varit mjölnarstuga, båtmanshus och poststuga troligen Borås första. Adressen för båda dessa hus var Gustav Adolfsgatan 21, tyvärr så är båda husen borta i dag jag vet inte när dessa hus revs. Men stenmuren finns fortfarande kvar och även uppfarten till vattentornet är den samma.
Hela området kring vattentornet är en underbar plats att vistas på eller kvarnbergsparken som området heter. I det område som vattentornet ligger fanns det en väderkvarn förr enligt uppgift på 1860-talet utan vingar. Området kallades också för Luthens kulle och det namnet kom ifrån Postmästaren Lars Luth född 1763 och död 1846 bodde i huset bakom väderkvarnen. Lars Luth var chef för Borås postkontor mellan åren 1789-1831 och hade efterträtt sin far i tjänsten. Enligt en muntlig tradition kan ha flyttat postkontoret till den närbelagda lilla stugan efter stadsbranden 1827 och därför kallas den för poststugan.

Här är samma stenmur som den svart/vita bilden Foto Glenn Murberg 20150612
Vattentornen är en siluett för Borås som är byggs år 1900 och vi får hoppas att den får stå i många, många år till. Sedan får vi hoppas att man kommer igång med renoveringen av tornet. Byggnaden börjar vittra sönder mellan stenarna och det tränger i vatten som sedan på vintern fryser till is och det blir en sprängverkan mellan stenarna. Annars tycker jag att tornet verkar vara i gott skick har väl börjat växa lite små växer mellan stenarna. Man har ju hört så många historier om att man vill bygga bostäder runt vattentornet, men det tycker jag att man ska låta bli och låta parken vara som den är. Borås behöver sina parker med grönt gräs, buskar och stora lummiga träd. Man behöver inte bygga på varje liten grön yta, se till att börja att använda vattentornet istället som t.ex ett café på sommaren det skulle vara mysigt att få avnjuta en kopp kaffe och kanske en glass där inne på borggården.
Som jag har skrivit i ett tidigare inlägg fick jag förmånen att få komma in på borggården och även upp i tornet. Kommer att göra ett inlägg längre fram där jag kommer att lägga in bilder av utsikten över Borås ifrån toppen av tornet.

PDF-fil