Södra Kyrkogatan

Närmare bestämt nummer 10 det låg i hörnet Södra Kyrkogatan och Stora Kyrkogatan. Det var byggt 1827 i en våning och vindsvåning och affärslokaler även garage. Tidigare har fastigheten tillhört kopparslagarmästare Dufva som drev ett kopparslageri, hästhandlare Georg Johansson och fröken Anna Blad som sålde det år 1939. När bilden är fotograferad vet jag tyvärr inte.
På Stora Kyrkogatan 17 fanns det bl.a Borås Expressbyrå som grundades av Kapten Erling år 1900, Södra Kyrkogatan 10 fanns H. J Magnussons Militär-, herr- och damskrädderi från 1928. Trikå- & kortvaruboden, företaget grundades av köpman Artur Svensson som senare togs över av Kurt Brissman närmare bestämt 1929. Brissmans flyttade till Stora Brogatan 1971 när kvarter Jason skulle rivas. Det var många hus som försvann i slutet av 60-talet och i början av 70-talet när Sjögrens grävskopor kom in i centrum. Lite synd att allt det gamla försvinner det hade varit lite passande att ha kvar både kv Midas och kv Jason ihop med vårt vackra rådhus och före detta Handelsbankens hus. Lite renovering på husen utvändigt och sedan kunde man göra om standarden inne till dagens.
Gamla trähus är väldigt charmiga de ser mer levande ut av vad dagen hus gör. Lite synd att man låter husen förfalla så mycket som de får göra i Borås innan man tar tag i det och då är det alldeles försent. Man kan nästan tro att de gör det med flit, se bara med Handelsträdgården i Parkstaden och även den gamla tullstugan på tullen. Jag var ju och fotade tullstugan för cirka ett år sedan och åkte förbi den i dag och ingenting är gjort med den och det är likadant med Handelsträdgården där sitter fortfarande presenning på taket och plus att man har börjat med att spika igen källarfönster och det tyder ju på att man låter det vara i ett långsamt förfall. Det är väldigt tragiskt att det ska behöva bli så..

PDF-fil