Eisermanska Fabriken Del 1 (2)

Bilden är fotograferad år 1913 och i bakgrunden ser vi Åkerlunds spinneri. Firman Carl Eiserman & Co grundades den 1 maj år 1887 av Eiserman och Mauritz Johansson, som förut båda haft anställning i affärer i staden Borås. Efter fem års verksamhet i firman utgick herr Johansson, och firman övertogs av herr Eiserman, som sedan denna tid varit ensam innehavare av densamma. Genom engagerandet av skickliga tillskärare lyckades det honom att så småningom upparbeta affären till en av de största konfektionsaffärerna i sitt slag i Borås och kanhända i hela landet.
Under åren 1893–1902 tillverkades omkr. 500 dussin arbetsbyxor samt skjortor och blusar i veckan och dessutom ett stort antal manskostymer. Denna tillverkning bedrevs så, att allt
tillskars på elektrisk skärmaskin på firmans verkstad, varefter de tillskurna plaggen utlämnades till skräddare och sömmerskor på landsbygden omkring Borås, vilka hade att inom viss tid återlämna plaggen färdigsydda.
 

Interiören i Eisermans fabrik och man ser alla dessa remmar som fabriken drevas av. Det var ganska så farligt dessa öppna remmar och det hände en hel del olyckor, ja till och med dödsolyckor.
Då emellertid efterfrågan på manskläder var så stor, ansåg innehavaren, att även gosskläder borde kunna bliv en stor artikel, varför han år 1894 inrättade en särskild avdelning för denna tillverkning och uppsatte en liten syfabrik, bestående av 12 st. symaskiner, drivna med elektrisk kraft. Det var till en början ganska svårt att få kunder för tillverkningarna vid denna fabriksanläggning, en av de första i sitt slag i vårt land, men genom träget arbete och årliga förbättringar lyckades det att driva även detta företag framåt, och det dröjde inte länge, innan maskinernas antal behövde betydligt ökas. Redan är 1899 uppgavs fabrikens tillverkning utgöra omkr. 200 000 kronor. Det mesta av tillverkningen såldes tills omkring år 1900 på landsorten, men vid denna tid hade en annan gren av affären börjat att ta allt större fart.

PDF-fil