Eisermanska fabriken del 2

Denna gren av verksamheten, påbörjad redan 1894, bestod i att till stickerskor i socknarna omkring Borås utlämna garn till stickning av damvästar och koftor samt sjömanströjor m. m. Då försäljningen av dessa artiklar huvudsakligen skedde på en-gros-händer, beslöt herr Eiserman att göra en större ändring i affären och överlämnade därför år 1902 till denne av sina mångåriga biträden den del av firmans verksamhet, som utgjordes av tillverkningar av manskläder.
Herr Eiserman åsyftade härmed att egna hela sin kraft åt försäljningen av stickade varor och gosskostymfabrikationen. Och genom att ej längre besöka landsorten ansåg han sig lättare kunna bibehålla och öka en-gros-kundkretsen. För att omsättningen inte skulle alltför mycket minskas, utvidgades samtidigt den ursprungliga syfabriken högst väsentligt och en ny byggdes för tillverkning av damblusar, klänningar, underkjolar m. m. Ovana sömmerskor och bristande kännedom inom branschen gjorde till en början detta arbete ganska svårt. Men genom studier på utländska marknaden i vad den rörde damkonfektionen och genom anställande av en skicklig föreståndarinna, dröjde det inte så länge, innan även denna del av affären vann kundernas förtroende.
Firmans chef glädja sig åt en ärlig tillverkning av c:a 10.000 dussin stickade yllevaror samt omkring 5.000 dussin gosskostymer och damblusar. Ett bevis på det förtroende firmans fabrikation tillvunnit sig är det, att denna stora tillverkning med lätthet säljes till ett tjugotal av landets största engrossister. Herr Eiserman, född den 7 juli 1865 i Svenljunga, är flitigt intresserad i kommunala ting och har med stor iver deltagit i åtgärderna för åstadkommande av en industri- och handelskammare i det livaktiga samhället vid Viskans stränder.

Här är en bild från år 1916 en interiörbild Carl Eisermans bostad som kostar på sig en middagslur, vilket han har råd med, tjänade år 1915 113.600:-. En vanlig textilarbetarlön låg på 500–1,000: - samma år, bostaden låg i korsningen Österlånggatan-Källegatan.

PDF-fil