Hästförspänd väghyvel på Sven Eriksonsgatan

En bild på Sven Eriksonsgatan med dåtidens väghyvel som var bestående av 2 hästkrafter och bilden är fotograferad runt år 1911. En mysig bild tycker jag med både djur och barn och att hela gatan var grusbelagd. Till vänster är varmbadhuset och till höger om det ligger stadsparken och vilket vackert staket ut med gatan. Sven Eriksonsgatan går från Stationsgatan till Fabriksgatan och fick sitt namn år 1898 efter ett beslut i Borås stadsfullmäktige och är till minne av fabrikören Sven Erikson (1801–1866). Han var en av textilindustrins föregångsmän och grundade Sveriges första mekaniska väveri i Rydboholm. Det var en riktig företagsman på denna tid och tack vare honom fick Rydboholm en kyrka. Även fabriken i Rydboholm blev större och även fabriker i Viskafors och även i Rydal. Gatan kallades tidigare Svanegatan. På 1700-talet fanns där flera båtsmanstugor. En av dess ägare var en viss Jacob Swan som dog år 1787. Gatan har sannolikt fått sitt namn efter denne Jacob Svan.

 Här ser vi det gamla badhuset och det är fotograferat år 1914 ifrån Tekniska skolan. Detta gamla badhuset ser ut som ett riktigt sagoslott med sina torn. Sedan är det väldigt likt en järnvägsstation i Sjuhärad, nämligen Ulricehamns gamla station. Jag slänger in en bild på den här nedan.

En väldigt vacker byggnad detta också men likheten finns i alla fall. Varmbadhuset öppnades år 1898 och revs år 1960, alltså ”bara” 62 år gammalt hus. Byggnaden ritades av Valfrid Karlsson som var lärare vid Tekniska skolan. Första klassens hade en damavdelning som innehöll 3 badrum med porslin och duschar och herravdelningen hade 6 badrum. Andra klassen hade 2 damrum och 4 herrum med ek-kar, finsk bastu och en simbassäng. Efter nedläggningen av varmbadhuset 1939 såldes anläggningen till Borås Stad och det var samma år som det ”nya” badhuset stod klart på Järnvägsgatan. Därefter användes byggnaden till hittegodsmagasin för cyklar. 8 år efter att man hade rivit varmbadhuset så byggdes bron över Viskan vid Lilla Brogatan. En föregångare till detta varmbadhus fanns tidigare vid korsningen Lilla Tvärgatan – Yxhammarsgatan och det stängdes år 1900.

PDF-fil