Kungsgatan norrut

Kungsgatan mot norr och bilden är fotograferad år 1928, bilden är nog fotograferad en vårdag ser det ut som. Till vänster ligger kvarteret Tirfing och det var på den tiden som det fanns träd på Kungsgatan. Man ser att hela gatan är belagd med kullersten och i dag ser gatan helt annorlunda ut. Kungsgatan förr i tiden gick från Olovsholmsgatan till Åsbogatan. Gatan hette tidigare Staketgatan men fick sitt nuvarande namn efter ett beslut i stadsfullmäktige år 1886. Datan skrev i sin Boråskarta år 1728: "Här intil Staquetet uti sielfwa gatan äro åtskillige Stadens Båtsmans Hus uppbygde". Vid staketet fanns två tullportar, den ena hette Engelbrechts port och den andra Jutabro (Gutabro) port.

Här är en annan vy av kvarteret Tirfing till vänster och kvarteret till höger vet jag faktiskt inte vad det heter och jag har tittat på 1929-års karta men tyvärr så syns namnet dåligt. Men någon av mina läsare kanske kan upplysa mig om det, skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se.
I dag så ser vyn lite annorlunda ut i dag, jag tror att det bara är den byggnaden till höger där det står möbelaffär på. Sedan tror jag att den större byggnaden till vänster fortfarande står kvar men som sagt är lite osäker på det. Även här fanns det vackra gatlampor som den som syns till vänster. Man blir helt lyrisk när man ser sådana här gamla bilder och att man ser hur rent och snyggt det var på gator och trottoarer. Utanför bild till vänster ligger dagens stadshus. I dag är Kungsgatan eller Kungsleden en vältrafikerad gata med stora tunga fordon och det är tråkigt att man drar en sådan led rakt igenom Borås och det gäller också Norrbyleden.
Jag efterlyser era egentagna bilder på gamla Borås eller kanske era föräldrar eller mor/farföräldrar som har fotograferat Borås. Söker även rivningsbilder från Borås, har du sådana är det bara att skicka ett mail till mig.

PDF-fil