Österlånggatan mot söder

Österlånggatan mot söder med kvarteret Pomona till vänster och nästa kvarter är Orion. Dom gamla byggnaderna är rivna och man har byggt upp ett funkishus där Borås första varuhus byggdes. Det uppfördes mellan åren 1931 och 1932 så på bilden är byggnaden bara cirka ett år, då bilden är fotograferad år 1933. Einar Lundberg och Gunnar Jonsson var arkitekt till byggnaden och Oscar Ohlson var ansvarig byggnadsmästare. Fastigheten blev tillbyggd 1935 – 1936 och arkitekten var Karl M Bengtsson och samma byggmästare som när man byggde fastigheten. Den är byggd i fem våningar och det var i denna byggnad som EPA = Enhetspris AB

Den gamla träbyggnaden som låg i kvarteret Pomona som troligen är byggd efter den sista stadsbranden år 1827 och byggd i Karl-Johans stil.

Den var uppförd i 1 våning och vindsvåning som var reglerna efter den sista stadsbranden. Tittar man bara på byggnadsstilen som till exempel vi entrédörrarna så finns det alltid mycket snickarglädje. I denna byggnaden fanns bland annat O. Lundgrens speceriaffär och ägaren var grosshandlaren O Lundgren även skokällaren fanns här som tillverkade skor och gjorde skoreparationer. Tyvärr så skedde det en brand i denna byggnad 1958 och bygganden blev så illa tilltygad så man var tvungen att riva den. Så det är inte alla byggnader som man river för att bygga nytt en del byggnader blir man tvungna att riva som denna, men troligen så hade nog denna byggnad varit borta i dag ändå.
Som jag har skrivit tidigare så har inte Borås Stad varit intresserade att ta hand om dessa gamla hus, de är många som har försvunnit ifrån centrum de senaste 50 åren, ja de senaste 60 åren kan man säga. Så det är tur att det finns några 1800-tals hus kvar i centrum och det finns även i Ramnaparken några gamla byggnaden som är flyttade från centrum.

PDF-fil