Borås Band & Hängslefabrik AB Del 2 (2)

Man uppförde en byggnad i tegel år 1898 och fungerade ursprungligen som "Ångmaskinhus". I samband med att ett transformatorhus tillbyggdes mot nordväst år 1942 ersattes troligtvis stora delar av den ursprungliga byggnaden med en ny hallbyggnad med tvåvåningars höjd. Bland annat byggnadens formspråk och det något avvikande fasadteglet indikerar att det rör sig om en till stora delar ny byggnad. Det tillbyggda transformatorhuset har liksom hela byggnaden enkla odekorerade tegelfasader. Ett antal fönsteröppningar i fasaden mor nordväst är idag igensatta. vid transformatorhuset finns idag ett dubbelgarage i korrugerad plåt samt en mindre tegelbyggnad vars användning är oklar. Det ursprungliga pannhuset med tillhörande skorsten låg på gården, centralt i anläggningen. Det revs år 1984 och ersattes av en tvåvånings lagerbyggnad som ritades av Västsvenska Samhällsplaneringsbyrån AB i Borås. Denna del av byggnaden idag sin enda redovisade fasad (mot gården i SV) helt plåtinklädd.
Den byggnaden som det ligger en tygaffär i dag fungerade som en kontors- och lagerbyggnad som uppfördes före 1914. Byggnaden har 2½ våning hög är uppförd i mörkt brunrött tegel. Sannolikt efter ritningar av arkitekt Lars Kellman. Byggnaden utökades år 1916 efter ritningar av samme Kellman. Utbyggnaden gjordes så att byggnaden förlängdes mot både sydost, med en större del, och nordväst, med en mindre del. Byggnadens unika och mycket karaktäristiska gavelutformning återskapades i de nya gavlarna som fick exakt samma utseende som de äldre. En ny monumental entré, som markerade var kontorsdelen i anläggningen låg, uppfördes på långsidan mot nordost. Byggnaden utnyttjades ursprungligen som lager i bottenvåningen, den andra våningen användes som kontor i den sydöstra delen och i övrigt som lager. På den tredje våningen fanns lager samt en arkivdel som sin helhet var gjuten i betong. Byggnaden har drag av jugend och ett uttryck som kännetecknar ånga av Lars Kellmans kontors- och lagerbyggnader från tiden efter sekelskiftet. Stor omsorg lagts vid gavlarna och speciellt den mot sydost som ursprungligen fungerade som en representativ del för hela anläggningen. Denna gavel var det första en besökare såg när han/hon m till fabriken. En låg tillbyggnad utmed den ena långsidan förbinder byggnaden med den äldsta byggnaden. Byggnaden är idag i princip helt ursprunglig, till och med ett mindre skärmtak med träkonstruktion finns bevarat på gaveln mot nordväst. Dock är ett stort antal ursprungliga fönster utbytta och på ett okänsligt sätt ersatta med nya enluftsfönster. Delar av vissa fönsteröppningar är igensatta med spånskivor eller korrugerad plåt. Enstaka ursprungliga fönster finns bevarade i gaveln mot nordväst. Byggnaden utnyttjas idag som kontor och lager.

Träbyggnaden som ligger snett mittemot där tygaffären ligger i dag, fungerade ursprungligen som snickeriverkstad. Byggnaden uppfördes i trä före 1914 i 1 våning samt vind. Byggnaden har sadeltak som är täckt av papp. Den är idag rödfärgad, ursprunglig färgsättningen är inte säkerställd men byggnaden har under en lång period varit vitmålad. Byggnaden har kvar sitt ursprungliga utseende. År 1927 byggdes den stora magasinsbyggnaden i trä i 1 ½ våning med sadeltak, den byggnaden ligger vid nuvarande parkeringen. Taket är täckt av plåt. Byggnaden användes ursprungligen som magasin för lådor, maskiner och kemikalier. Den är idag rödfärgad men har under en lång period varit vitmålad. Den ursprungliga färgsättningen är inte fastställd. Byggnaden har inte förändrats sedan uppförandet. 1943 byggdes det dubbelgarage i sten som sammanfogar byggnaden vid Viskan och byggnaden vid parkeringen.

PDF-fil