Borås Klädningstygsfabrik Del 2 (2)

Det fanns en portvaktsstuga i gult tegel ursprungligen i 1 ½ våning och den var byggd ihop med den ursprungliga byggnaden. Byggnadsåret är inte fast ställt men troligtvis är det år 1898. Sannolikt har denna byggnad, eller delar av den, ursprungligen även fungerat som matsal för arbetarna. Den förändrades i samband med en större och tillbyggnad av hela anläggningen år 1915. Arkitekt Gösta Planck ritade en utbyggnad i 1 våning sydväst år 1938 som med sin gula tegelfasad anslöt till den befintliga delen. Användningen i den nya delen var ursprungligen omklädningsrum och toaletter för arbetarna.
Där portvaktstugan fanns påbyggdes år 1943 till två våningar efter ritningar av arkitekt Albin Lönnqvist. Byggnaden fick då sitt nuvarande sadeltak. Efter påbyggnaden användes den första våningen som kapprum för arbetarna medan portvakten hade en mindre bostad i andra våningen. Byggnaden förändrades återigen i samband med en om- och tillbyggnad år 1989 då bland annat den äldre entrén förändrades och nya fönster sattes in. Den före detta entrén fungerar idag som en hög fönsteröppning. Byggnaden utnyttjas idag som kontor och reception. Den präglas stilmässigt av de stora tillbyggnaderna från 1930- och 1940-talen och den ger därför intryck av att vara yngre än den i själva verket är. De olika utbyggnadsetapperna kan dock avläsas i tegelfasaderna vilket delvis avslöjar byggnadens ålder.

Denna bild fotograferade jag den 17 februari 2022.
En annan byggnad som uppfördes var kontors- och lagerbyggnad i 1 ½ våning 1909. Sannolikt med Lars Kellman som arkitekt. Byggnaden är uppförd i gult tegel med fasaddekorationer i rött tegel som ansluter till fasaduttrycket som den stora byggnaden. År 1957 ökades byggnaden mot nordost med en relativt stor envånings konstruktion. Den innehöll ursprungligen en biltvätt, ett pannrum med tillhörande skorsten i gult tegel och ett mindre plåtslageri. Bilfirman E-G Larsson stod bakom utbyggnaden. Företaget disponerar troligtvis från och med 1950-talet stora delar av byggnaden som i huvudsak används som lager. Vindsvåningen fungerade då som lunchrestaurang medan byggnaden bredvid numera utnyttjas som kontor. Byggnadens fasad mot sydväst är idag inklädd med en tunn vitmålad plåt vilket är olyckligt för dess karaktär. Även byggnaden bredvid är idag inklädd i plåt. Byggnaden har trots förändringar kvar sin ursprungliga form mot de övriga byggnaderna i den aktuella fabriksanläggningen och om plåtinklädnaden avlägsnas kan dess ursprungliga karaktär återskapas. Byggnaden är mycket viktig för en bred förståelse för hur anläggningen ursprungligen fungerade.
Bygganden intill den byggnad som jag beskrev ovan ligger idag i Kv. Armbåga 2. Den uppfördes sannolikt 1943 som en långsträckt enplansbyggnad med shedtak (sågtandstak) och fasader av gult tegel. För ritningarna stod arkitekt Hugo Häggström och troligtvis fungerade byggnaden som väveri. År 1957 fick den ny funktion som öppen verkstadshall för bilar och lastbilar då den införlivades med EG-Larssons bilanläggning. En omfattande ombyggnad gjordes år 1982 byggnadens takform förändrades radikalt. Vägglivet förhöjdes något och ett nytt sadeltak av plåt skapades. Denna ombyggnad fick förödande konsekvenser för byggnadens ursprungliga uttryck och karaktär och den för idag en anonym tillvaro utan direkt "kontakt" med den fabriksanläggning den byggdes för.
I dag är dessa två byggnader borta som jag har beskrivit ovan, men jag vet inte när man rev dessa byggnader.

PDF-fil