Slottet

Detta är ett av Borås vackraste hus, inte undra på att det kallas för ”Slottet” i korsningen av Sparregatan och Åsbogatan och bilden är fotograferad år 1907. En gång i tiden innehöll slottet stadens största och mest representativt utformade lägenheter men här fanns också en hierarki mellan lägenheterna inom huset, den mittersta våningen är rikligt utsmyckad med fönsteröverstycken utformade som tempelgavlar samt med så kallade Balusterdockor under fönstren. Dessa detaljer markerar att här finns de mest påkostade lägenheterna.
Oftast går man inte och tittar upp på husens fasadväggar, jag gjorde den upptäckten 2015 när jag var i Borås och fotograferade gamla byggnader. Den tredje våningen har den näst högsta standarden i huset medans bottenvåningen är betydligt enklare utsmyckad och bestod säkert av mindre och inte lika eleganta bostäder.

Denna bild fotograferade jag i augusti år 2015 och det är lika vackert här. Slottet uppfördes redan år 1886 och under de följande 20 åren uppfördes sedan endast ett tiotal större stenhus i Borås centrala delar.

PDF-fil