Åkerlunds Bomullsspinneri Del 2 (2)

År 1926 tillbyggdes en kardavdelning utmed den västra långsidan i en stil som helt ansluter till den befintliga byggnaden. Även renseriavdelningen i den norra delen av byggnaden påbyggdes med en våning 1928 och fick då fyra våningar. Både 1926- och 1928 års tillbyggnader gjordes efter ritningar av arkitekt Nils Sörensen. Det karaktäristiska trapphustornet, där kontorsingången ursprungligen fanns, förändrades 1939 då det höga och branta torntaket revs och ersattes med en i det närmaste platt avslutning. År 1943 påbyggdes två våningar till det före detta ångmaskinhuset på spinneriets västra sida.
Arkitekt Hugo Häggström gav denna nya del ett stramt funktionalistiskt formspråk. Utbyggnaden utnyttjades som omklädningsrum och personalmatsal och den nya delens tak utnyttjades som takterrass. Även ett nytt trapphus med en ny personalentré lades i tillbyggnaden. Det ursprungliga ångmaskinhusets volym och fasadutformning är idag avläsbar trots utbyggnaden vilket är positivt ur byggnadshistorisk synvinkel. Under efterkrigstiden genomgick byggnaden några smärre förändringar bland annat en höjning av arkitekt Häggströms tillbyggnad från 1943 för att bereda plats för en travers och en vattentank.
Stilmässigt har byggnaden ett nyklassicistiskt formspråk med en medveten tegelbehandling där fönsterband, portar, gavlar och tornavslutningar betonas. Arkitekten Statt har lagt stor vikt vid att i fasaderna redovisar de olika byggnadsdelarnas specialfunktioner.

Denna bild fotograferade jag 2015 och byggnaden är fantastisk vacker fortfarande. Jag har jobbat i denna byggnad ett tag, tror att företaget hette Affisch och reklamtryck.
Det fanns även en magasinsbyggnad helt i korrugerad plåt. Den uppfördes troligtvis 1936 och tillbyggdes kraftigt 1962. Utbyggnaden föranleddes av att Åkerlunds slutade tillverka garn och istället började köpa färdigt garn till fabriken. Denna magasinsbyggnad låg mellan spinneriet och Viskan och nu är man nyfiken på vilket år man rev denna byggnad? Vet du det skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se.
Kvartersmarken är märkt Q och det betyder kulturreservat. Spinneribyggnaden är markerad med Q1 vilket betyder att det är värdefull miljö och ändring av byggnad får ej förvanska dess karaktär eller anpassning till omgivningen. Byggnaden eller för byggnaden väsentliga delar får ej rivas. Då tänker jag med en gång, hur tänkte man då när man byggde alla dessa fastigheter runt om spinneribyggnaden och förfulade ännu mera. Det pågår även en nyproduktion mittemot spinneriet med allt för höga byggnader. Just Druvefors är lite känsligt mot nybyggnation eftersom det är ett område rikt på äldre byggnader. Samtidigt har det försvunnit äldre industrifastigheter i detta område.

PDF-fil