Bröderna Wennerlund Del 2 (2)

Byggnaden har till stora delar kvar sin ursprungliga karaktär. Den vilar på en fönsterförsedd naturstenssockel och fasaderna är lätt klassicerande med murade detaljer såsom rusticering i bottenvåningen samt lisener som diskret delar in fasaden. Mellan andra och tredje våningen finns ett våningsskiljande band med utsmyckade fält i grå puts. Delar av fjärde våningens fasad är putsad. Byggnadens gavelrösten mot söder och öster är i sin helhet slätputsade. Mot Bryggaregatan finns två monumentalt utformade portar. Dels en inkörsport till gården och dels huventrén som inramas av detaljer i natursten. Huvudentrén markeras även i fasaden med bland annat en låg frontespis. Byggnaden står idag i princip oförändrad sedan byggnadstiden. Det är en av stadens bäst bevarade konfektionsfabriker från 1920-talet. Vid framtida förändringsarbeten skall ursprungliga fasader bibehållas. Det är av stor vikt att förhållandet mellan tegelytor och putsade ytor bevaras. Vid framtida fönsterbyten bör målsättningen vara att återgå till ursprungliga fönsterformer.

Det som är negativt med byggnaden i dag är den fula lastbryggan man gjort i fastigheten. Denna bild fotograferade jag år 2015 men byggnaden är fortfarande vacker i dag.

Samma med denna bild fotograferade jag år 2015 och det visar insidan av byggnaden och det är svårt att se idag eftersom man har byggt ett parkeringshus på denna plats. Byggnaden är uppförd år 1928 i betong och tegelbeklädd. Ansvarig byggmästare var Oscar Ohlson och arkitekten hette Albin Lönnqvist. Ägare var Bröderna Wennerlund och företaget grundades år 1917 och direktör var Nils Wennerlund född år 1892 och konsul Harry Wennerlund född år 1895. Lite olyckligt att man valde att bygga parkeringshuset på just denna plats och då skymmer man att se denna vackra bild på byggnaden. Just på denna plats i Borås fanns det väldigt mycket fabriker inom textil. Det finns många gamla fabriksbyggnader kvar på denna plats också.

PDF-fil