Druvefors Väveri Del 2 (2)

Byggnaden som ligger vid Viskan är en 1 våningsbyggnad i tegel med shedtak. Denna bild fotograferades 1914.Den uppfördes 1913 efter ritningar av arkitekterna R O Svensson och H C Almström i Göteborg. Byggnaden fungerade ursprungligen som väveri. Den används idag som bilhall för försäljning av begagnade bilar. För att motsvara de krav som den nya verksamheten ställer har tre nya portar tagits upp. En finns i den gavelfasaden mot norr medan de andra två finns i långsidan mot väster. De två sistnämnda tillkom 1979. Byggnadens tegelfasader är idag vitmålade och ursprungliga fönster har ersatts med enluftsfönster. Byggnaden har trots förändringarna kvar mycket av sin ursprungliga karaktär och det är en av stadens absolut bäst bevarade äldre shedtaksbyggnader. Bland annat är shedtakets glasdelar fortfarande öppna vilket är ovanligt. Ett flertal bevarade shedtak i andra anläggningar i staden är idag tyvärr igensatta. I detta perspektiv blir byggnadens takkonstruktion än mer angelägen att bibehålla i nuvarande skick.
Byggnaden som man ser först när man kommer ifrån centrum en väveribyggnad i 3 våningar med i huvudsak gula tegelfasader. Den uppfördes 1943 efter ritningar av arkitekt Albin Lönnqvist. Byggnaden avslutas med ett pulpettak. Bottenvåningen utnyttjades ursprungligen som lager, i andra våning fanns avsyning samt kontor medan den tredje våningen användes för varpning. I samband med att byggnaden uppfördes revs delar av en äldre tegelbyggnad som tidigare stod på platsen. En del av denna äldre tegelbyggnad sparades dock och fanns fram till 1959 utmed den nya byggnadens västra långsida, som stod i öppen förbindelse med den äldre delen. Den västra fasaden uppfördes i samband med rivning av den äldre delen 1959 och fick då sitt nuvarande utseende.
 

Denna bild fotograferade jag den 11 mars och det syns lite hur det ser ut idag.
Den nya fasaden har en ljust gulfärgad puts samt svarta kakelplattor och stora skyltfönster i bottenvåningen vilket gör att den avviker från de övriga tegelfasaderna. Byggnaden har i huvudsak ett funktionalistiskt formspråk dock har delar av den västra fasaden ett uttryck som kan hänföras till 1950-talet. Byggnaden mellan den gamla stenbyggnaden och byggnaden med shedtak är en verkstadshall uppförd för bilföretaget Philipsons år 1959 efter ritningar av Hugo Nilssons Ingenjörsbyrå i Borås. Byggnaden kunde uppföras tack vare att Viskans flöde ändrades och den tidigare flodfåran, som gick centralt genom anläggningen, fylldes igen.
En annan byggnad som till hör detta är belägen i kvarteret Solrosen 5. Det är en före detta disponentbostad i trä troligtvis uppförd på 1890-talet. Den användes under en period som mässbyggnad. Byggnaden är idag gulmålad och det valmade sadeltaket är täckt med röda tegelpannor. Byggnaden har under en period varit vitmålad. Den ursprungliga färgsättningen är dock inte fastställd. Byggnaden står i stort oförändrad exteriört, endast en mindre glasveranda vid den södra gaveln har försvunnit. Interiört har den förändrats ett antal gånger bland annat 1944 då bottenvåningen byggdes om till matsal för fabriksarbetarna. Ett nytt kök tillkom även vid denna tidpunkt. 1988 förändrades användningen till kontor i bottenvåningen samt en bostad i andra våning. Själva fabriksanläggningen i grunden är den äldsta bevarande i Borås och det ska man vara rädd om och sköta underhållet. Just denna gamla byggnad intill Druveforsvägen är underbart vacker med dessa stora gråstenar.

PDF-fil