Erlabolaget Del 1 (2)

Erikson & Larson grundades 1892 av Otto Erikson och Pehr Larson, bilden är fotograferad år 1920. Verksamheten bestod till en början av "grosshandel med manufaktur och bomullsvävnader, trikåvaror och färdigsydda kläder, jämte förläggarverksamhet". Först år 1905 började man med fabriksmässig tillverkning av kostymer och överplagg i de idag ännu bevarade byggnaderna i kvarteret Valkyrian 3. Firman ombildades till aktiebolag 1915. Verksamheten var under ett par år utspridd i ett antal lokaler i staden. Den samlades dock i en enda fabriksbyggnad när den första delen av den aktuella fastigheten uppfördes för företaget år 1917. Vid tiden runt 1945 hade företaget 517 anställda vid fabriken. 1946 uppfördes en stor tillbyggnad i anslutning till den äldre fabriken. Produktionen hade vid denna tid övergått till ren produktion av tyngre herrkonfektion som byxor, kavajer och kostymer. Under 1970-talets textilkris skar företaget succesivt ned sin verksamhet. Fabriksfastigheten försåldes till Borås kommun 1979 och 1982 gick AB Erikson och Larson i konkurs.
Byggnaden uppfördes ursprungligen i 4 våningar år 1917 efter ritningar av arkitekt Lars Kellman. Vinkelbyggnaden mot gården uppfördes ursprungligen i två våningar. Den innehöll stall och vagnbod i bottenvåningen samt lager i andra våningen som stod i öppen förbindelse med huvudbyggnaden. Byggnaden har en betongkonstruktion med fasader i rött tegel. Den användes ursprungligen på följande sätt: I källaren fanns arkiv, lager och pannrum.

Så här såg byggnaden ut år 2015 när jag var på en fotorunda i Borås.
Bottenvåningen innehöll en vaktmästarbostad, i anslutning till inkörsporten mot Fabriksgatan, samt lager och butikslokaler. På andra våning fanns kontorslokaler mot Fabriksgatan samt lager för tyger och färdigvaror mot Österlånggatan. Den tredje våningen innehöll en stor sysal och avdelningar för tillskärning och pressning. På den fjärde våningen fanns ett mindre lager. Denna våning var ursprungligen delvis outnyttjad. Den första utbyggnaden av anläggningen gjordes troligtvis på 1930-talet då vinkeldelen mot gården höjdes till fyra våningar. Ansvarig för detta var byggmästare Oscar Ohlsson. I bottenvåningen fanns ursprungligen stora skyltfönster men dessa förändrades 1943 då nya fönster som ansluter till övriga våningar sattes in. Vid en stor om-och tillbyggnad år 1946-47 förändrades byggnadens tak och vind totalt när en ny vindsvåning skapades. Arkitekt Hugo Häggström ritade den nya våningen vilken senare utnyttjades som tyglager. En ny huvudentré skapades även vid detta tillfälle när en tidigare relativt anonym entré i hörnet Österlånggatan/Fabriksgatan fick en ansiktslyftning. I samband med detta höjdes även byggnadens hörn och en tornliknade byggnadsdel i tegel skapades. Huvudentrén markerades också genom en effektfull neonljusanläggning på fasaden som sattes upp 1946. Den ursprungliga monumentala huvudentrén mot Fabriksgatan försvann troligtvis under 1947. På gården till kom även ett nytt pannhus med en ny skorsten samt en ny hiss vid den stora tillbyggnaden 1946–47. Skorstenen är idag riven.

PDF-fil