Wiskadals Fabrik Del 2 (2)

En utbyggnad gjorde man på insidan av den första byggnaden år 1941 i stram funktionalistisk stil efter ritningar av arkitekt Folke Berg. Tack vare lägre våningshöjder kunde byggnaden få 7 våningsplan utan att bli högre än den befintliga byggnaden. Interiört fanns garage i bottenvåningen, andra våning innehöll ateljé och sjukrum, på den tredje fanns en oindelad sysal, på den fjärde fanns lunchrum, den femte och sjätte våningen innehöll provlager och kontor medan den sjunde innehöll lunchrum. Taket fungerade delvis som takterrass. En annan utbyggnad mot Viskan uppfördes 1963 som lager i 5 våningar efter ritningar av Hugo Nilssons ingenjörsbyrå. Den hade ursprungligen, trots sitt platta tak, vissa ambitioner att genom betonade vertikaler i tegel ansluta till den ursprungliga byggnaden av Kellman.
1988 genomgick hela byggnaden en omfattande ombyggnad då bland annat den första byggnaden som byggdes ut kompletterades med ett hisstorn och nya konferensutrymmen. Vid ombyggnaden förändrades de tillkomna utbyggnadsetapperna kraftigt och fasaderna fick ett klassicerande utseende som lånats från den ursprungliga byggnaden. De tidigare platta taken byggdes om till sadeltak med klassicerande tempelgavlar. Byggnadens utbyggnadsetapper är i dag relativt svåra att identifiera och den ursprungliga volymen kan uppfattas ha varit mycket större än den verkligen var. Exteriört är byggnaden i mycket bra skick och dess äldsta delar har mycket av sin ursprungliga karaktär kvar. Interiört är byggnaden totalt förändrad och har inte många spår av tidigare verksamheter kvar.

Här ser vi baksidan och på denna sida skedde utbyggnaderna. Byggnadshistoriskt måste ombyggnaden av interiören anses som mindre lämplig. Interiören är dock ett utmärkt exempel på en "storslagen" interiör från lågkonjunkturen vid 1980-talets slut. På ett mycket tydligt sätt berättar den om de ideal och material som var gällande vid tiden för ombyggnaden 1988.
I anslutning till den stora tegelbyggnaden finns även en före detta vaktmästarbostad. Den hörde ursprungligen till den numera rivna "nya snickerifabriken" som tidigare låg på den plats där Wiskadals företagscenter idag har sin parkering. Vaktmästarbostaden är ursprungligen ett stöphus i 1 våning från 1800-talets första hälft. Den utnyttjas idag som kontor.

PDF-fil