Libo-konfektion Del 1 (2)

Nya Linneindustrin AB grundades 1932 av Carl Gustaf Johansson för tillverkning av skjortor, pyjamas, byxor samt stickade yllevaror. 1943 uppfördes den aktuella byggnaden till vilken tillverkningen i Borås koncentrerades. Detta år ombildades även firman under namnet AB LiboKonfektion. Tillverkningen kom under 40-talet att specialiseras allt mer mot skjortor. I mitten av 1940-talet var cirka 200 personer anställda vid fabriken i Borås. AB Libo-Konfektion lade ned sin verksamhet som ett av de första stora konfektionsföretagen i Borås år 1961. Under en lång period fram till 1989 har postorderföretaget Borås Textil hyrt stora delar av byggnaden.
Idag fungerar den som industrihotell där en mängd företag och föreningar med olika inriktning hyr lokaler.

Denna bild fotograferade jag den 25 april och tyvärr går det inte att få med hela huset på bild, eftersom stadsmotorvägen är i vägen.
Byggnaden uppfördes 1943 i 5 våningar samt källare efter ritningar av arkitekt Nils Sörensen. Takvåningen är indragen och en mindre takterrass finns mot väster. Troligtvis påbörjades en utökning av byggnaden redan innan den första byggnaden stod klar. Den något senare tillkomna delen byggdes sedan i vinkel mot den ursprungliga byggnaden. Ursprungligen användes den äldsta byggnaden på följande sätt: I källaren fanns skyddsrum; lunchrum (för kontorspersonalen) samt yllevarulager och ett brandsäkert arkivutrymme. Bottenvåningen användes som kontor. Här fanns även packrum och en "ylleavdelning". I andra våning fanns sömnadsavdelning samt lager medan tredje våningen enbart fungerade för sömnad. Den fjärde våningen utnyttjades för tillskärning och sömnad och i vindsvåningen fanns lunchrum (för arbetarna), råvarulager samt en mindre sömnadssal. Samtliga våningsplan i nya byggnaden fungerade ursprungligen som lager. De gula tegelfasaderna på den äldsta byggnaden (mot väster och öster) domineras av fönsteröppningar och har relativt små tegelytor. Detta gäller även den södra fasaden på byggnaden. Den indragna takvåningen har gula slätputsade fasader. De stora grovputsade brandgavlarna mot norr och söder är i princip helt slutna, endast ett fåtal glasbetongfönster finns samlade i respektive fasad.

PDF-fil