Libo-konfektion Del 2 (2)

Den representativt utformade västfasaden på byggnaden är skifferplattor i sockelvåningen och en tydligt markerad huvudentré i den nordvästra hörnet. Entrédörrarna är utbytta mot aluminiumdörrar men i övrigt är entrén i princip oförändrad interiört sedan 1940-talet. Västfasaden lider dock mycket svårt av Östvästledens betongkonstruktion som passerar på knappt 1 meters avstånd i höjd med den andra våningen.
Den befintliga byggnaden har kvar sin ursprungliga karaktär och står i stort oförändrad sedan uppförandet. Endast en mindre tillbyggnad som fungerar som ny huvudentré samt en ny lastbrygga med tillhörande skärmtak har tillkommit. Kompletteringen gjordes 1991. De nya delarna har ett formspråk som tydligt avslöjar deras ursprung vilket är positivt, dock kan den ljusgröna färgsättningen på taken diskuteras. Två mindre och lägre delar som tillhörde fabriksanläggningen har rivits. Den revs första i samband med att Östvästleden drogs fram i byggnadens omedelbara närhet i början av 1970-talet, den andra något senare i slutet på 1980-talet. Några av grundstenarna till den senast rivna byggnaden finns kvar i den befintliga byggnadens betongsockel mot norr och avslöjar exakt var byggnaden låg. Stilmässigt kan byggnaden hänföras till en sen och något uppmjukad funktionalistisk tradition. Vid framtida förändringar är det är viktigt att skillnaden mellan tegelfasader och de putsade fasader bibehålls. Byggnaden är viktig för kontinuiteten i industriområdet kring Östvästleden eftersom den fungerar som representant för den stora expansionsperioden inom konfektionsindustrin på 1940-talet.
Tyvärr så blev alla dessa byggnader utmed stadsmotorvägen blev förvanskade men vägbana alldeles intill husväggarna. Synd att man valde just denna väg det hade varit mysigt att haft kvar Spårgatan som den en gång var. Jag fick aldrig uppleva detta och se spårgatan men jag hörde min far berätta om den och likaså alla bilder som man har sett.
Jag sitter och funderar hur tankarna gick när man tog beslutet att dra fram vägen här och inte utanför staden där en motorväg hör hemma. Det hade varit roligt att veta varför det blev just detta beslut.

Här på denna parkering planerar man på att bygga en matvaruaffär och då försvinner både en massa parkeringsplatser och väggmålningen.

PDF-fil