Fabriken Norden Del 2 (2)

Byggnaden som vi ser på bilden är en ytmässigt mycket stor tegelbyggnad i 1 våning med två för tiden unika typer shedtakskonstruktioner. Den uppfördes 1895 efter ritningar av arkitekt Lars Kellman. Den ursprungliga användningen var blekeri, färgeri, appretering, kontor och lager. Byggnaden utökades med en nybyggnad mot norr år 1939 efter ritningar av arkitekt Nils Sörensen. Fasaden mot öster är mer detaljrik än de övriga med mönstermuming och bearbetade förhöjda fasadavslutningar. Avslutningarna har utformats på ett sätt som ger intryck av att vara en låg murad balustrad vilket ger ett monumentalt intryck.
Mitt i byggnaden användes som användes som färgkök och lager i bottenvåningen medan andra våning användes som ruggeri. Den bryts ut i redovisningen på grund av en tillbyggnad med 1 våning som gjordes 1923 efter ritningar av arkitekt Lars Kellman. Tegelbyggnaden bryter med sin höjd och sin udda form mot de omkringliggande shedtaksbyggnadema och sätter sin prägel på anläggningen mot väster.
Det fanns en mindre friliggande fabriksbyggnad mot norr i 1 våning med shedtak uppförd med betongkonstruktion efter 1944. Den fungerade ursprungligen som magasin men innehöll även ett acytelengasverk samt ett lunchrum. Byggnaden har en förhöjd gavel i rött tegel mot Skaraborgsvägen, även gaveln mot väster är i tegel. Byggnaden förändrades delvis under 1994 med nya fönster- och dörrupptagningar samt ny svagt gulfärgad spritputs på långsidornas fasader.

Denna bild fotograferade jag den 6 maj 2022 och man ser att det har ändrats lite och man jämför med den svart/vita bilden. Byggnaden till vänster är ett växthus uppfört 1991 efter ritningar av Uno Bergstrand AB i Malmö. Den nyttjas av den dagligvaruhandeln som finns i stora delar av anläggningen. Byggnaden ligger den plats där tidigare textilfabrikens panncentral fanns. Genom sin placering har den volymmässigt givit anläggningen ett mer ursprungligt utseende.
Delar av anläggningen har ronoverats under 1993 och återfått mycket ursprungliga utseende. Bland annat har ursprungliga tegelfasader lyfts fram vilket varit mycket positivt för upplevelsen av hela bebyggelsemiljön. Anläggningen är det enda bevarade färgeriet i staden som bevarat sin ursprungliga karaktär. Den representerar den näring som lade grunden till Borås industriella utveckling och byggnaderna kan därför anses omistliga för staden.

PDF-fil