Kvarteret Guldbaggen Del 2 (2)

Denna bild fotograferade jag den 26 maj 2022.
Byggnaden längst upp på Albanoliden är ett industrihus i 5 1/2 våning och suterrängvåning uppförd i betongfack. Ursprungligen med utfackningar klädda i turkos och blå eternitplattor efter ritningar av Eric Sjöberg 1957. Fasaden har en tydligt redovisad betongkonstruktion något som är mycket typiskt för tidens fasadkompositioner. Mot norr finns en hiss- och trapphusdel i mörkrött tegel som dominerar västfasaden med sin starka geometriska form. Byggnaden renoverades under 1992 – 1993 och har idag ny färgsättning. De tidigare vita fönstren har ersatts av ljust gröna fönster och i utfackningarna har mörkt rostbruna fält ersatt de tidigare turkosa fälten. Betongstommen har färgats ljust gul från att tidigare troligtvis ha haft en grå färgton. Byggnaden har relativt nyupptagna förbindelser med byggnaden nedanför den fösta byggnaden vars trapphus utnyttjas för att nå lokaler i den södra delen av byggnaden. Målsättningen skall vara att vid framtida förändringar återgå till den ursprungliga färgsättningen på de olika fasaddelarna samt även på fönster. Behåll ursprungliga tegelytor.
Mittenbyggnaden är ursprungligen en fabriksbyggnad i 3 våningar med två vindsvåningar och en suterrängvåning. Byggnaden har röda tegelfasader och är uppförd 1929 efter ritningar av arkitekt Enock Båld. Ursprunglig användning var enligt ritningar "affärs- och lagerhus". Byggnaden har lätt klassicerande fasader med diskret mönstermurning. Idag är byggnaden starkt förändrad efter att den byggts på med två våningar samt vindsvåning under 1993 - 1994. Det tidigare mycket karaktäristiska höga, tegeltäckta taket med både takkupor och takfönster har därmed försvunnit. De nya våningarna som bryter helt med den äldre delen är något indragna. Fasaden har röd/orange tegeldelar som visar konstruktionen, utfackningar med ljust gula putsade fält och gröna fönster.

Denna bild fotograferade jag den 26 april 2022, är det någon av mina läsare som har någon bild på den byggnad så låg där som Ingo ligger i dag? Du får gärna skicka en bild till mig på gamlaboras@murberg.se. Byggnaden i korsningen Skaraborgsvägen och Vegagatan kan visuellt uppfattas som bestående av två delar. Dels av en lägre fabriks- och affärsfastighet mot Skaraborgsvägen uppförd i 4 våningar med indragen vindsvåning och dels av en högre fabriks- och bostadsdel mot Albanoliden uppförd i 6 våningar. Huset byggdes 1936 av AB Armerad Betong, Malmö efter ritningar av arkitekt Albin Lönnqvist. Hela byggnaden har ett utpräglad funktionalistiska arkitekturspråk som blir tydligast i den lägre delen där långa fönsterband betonar horisontaliteten i byggnaden. Bottenvåningen mot Albanoliden har ursprungligen haft stora relativt småspröjsade liggande fönster. Under 1994 återfick byggnaden sitt ursprungliga funktionalistiska fasaduttryck med ljus puts i den lägre delen och en mörkare rödbrun puts i den högre delen efter att tidigare ha varit inklädd med gul och vit plåt under en lång period. Byggnaden har ett mycket exponerat läge det är av stor vikt att den nu återställda putsfasaden bevaras vid framtida förändringar. Färgsättning på den högre byggnadskroppen kan diskuteras då den troligtvis stämmer dåligt med originalfärgsättningen. Man bör också undvika stora skyltlådor på de rena fasaderna. Placera istället större skyltar på taket likt man gjorde på 1930-talet.

PDF-fil