Sjuhäradsbygden Del 1(2)

Jag var i dag den 13 juni ute på en fototur i Svenljunga och Tranemo kommunen och man ser vad rik Sjuhäradsbygden är på både kultur- och fornminnen. Just dessa stenvalvsbroar fascinerar mig väldigt mycket och denna bro finns strax innan Svenljunga mot Ringestena. Just att jag gillar dessa broar är nog för dess hantverk och man ser hur många stenar det har gått åt att bygga denna bro och just i Sjuhäradsbygden finns det många broar. Här har man sparat på själva valvbron och lagt en betongplatta på den gamla bron och på så vis sparas bron, men det är väldigt många gamla stenbroar som har rivits tyvärr.

Här i Strömfors håller man på att restaurera de gamla fabriksbyggnaderna och just denna byggnad är byggd år 1887. Det är väldigt många industribyggnader efter vägen mellan Svenljunga och Tranemo och just vid Strömfors är den gamla byggnaden väldigt vackra. Även den gamla disponentvillan är väldigt vacker restaurerad. Bakom mig på bilden finns det en ganska så stor och vacker dammbyggnad som fortfarande är i bruk och till vänster utanför bild finns det en kraftstation som fortfarande är i bruk och hela denna miljö var underbart att se. Så har du vägarna förbi Strömfors så sväng in och gör ett besök.

Om man fortsätter från Strömfors mot Tranemo står denna runsten vid sidan av vägen. Lite synd att det inte finns någon informationsskylt. Runstenen är av gnejs ca 2 meter hög, den är försedd med med kors och inskriften lyder: Assur satte denna sten efter Anunde, sin broder." Texten var senast uppmålad 1979 men det skulle behövas en gång till samt att man sätter en informationsskylt. Det finns ungefär 160 vikingatida runstenar i Västergötland.
På onsdag kör jag en del till som handlar om delar av Sjuhäradsbygden.

PDF-fil