Sjuhäradsbygden Del 2 (2)

Svenljunga gamla järnvägsstation byggd 1884. Efter många ansträngningar om att få en järnväg, invigdes Kindsbanan, Borås-Svenljunga, 30 oktober 1885. Järnvägen var viktig både för person-och godstrafik. Från Axelfors kom sedan Falkenbergsbanan att anslutas. I över 75 år kom tågtrafiken att stå i centrum för transporterna i Svenljunga. Man har till och med lite räls, växel, stoppbock och en dressin för att minnas svunna tider.

Den gamla kyrkoruinen i Nittorp by i Tranemo Kommun den är troligen uppförd i slutet av 1100-talet eller i början av 1200-talet. Kyrkan var byggd i sten och fick redan från början ansenliga mått och det enda som byggdes till i efterhand var sakristia och vapenhus, dessa tillkom under 1600- respektive 1700-talet och sista gudstjänsten hölls år 1847. Det är en välbevarad ruin med ca 75 cm hög grundmur både på långhuset, koret och sakristian. Grundmurens övre del var kraftigt överväxt så att ruinen gav ett häftigt intryck av att vara bortglömd och övergiven.
Det finns en annorlunda sägen kring kyrkan: När den byggdes skall trollen varit missnöjda med bygget, det som byggdes över dagen raserades på natten av trollen. Man provade att bygga kyrkan på flera ställen men resultatet blev alltid det samma. Till slut valde man att spänna två oxar framför en stensläpa och lät dem springa iväg. Den plats som de stannade på blev platsen för kyrkbygget som nu fick vara ifred från trollen. Det finns väldigt många kyrkoruiner i Västra Götaland och jag har tänkt att jag ska fotodokumentera alla.

Denna runsten hittade jag efter jag körde en skogsväg som var någonstans mellan Dalstorp och Länghem. Det är roligt när man hittar sådana här klenoder efter vägarna men jag tycker att det är synd att det inte står någon information om våra kultur- och fornminnen. Det skulle i alla fall ha funnits en QR-kod vid objektet som man kunde gå in och läsa om det.
I dag var jag i Skara och bara skulle fotografera Domkyrkan men såg då hur många gamla byggnader som fanns kvar och kullerstensgator vid kyrkan. Det finns allt städer som tar till vara på det gamla och är stolta över det gamla. Skara är en imponerad vacker stad med sin stora gamla kyrka samt sina gamla hus samlade runt kyrkan, det fanns även gamla byggnader utspridda över hela staden.

PDF-fil