Svenska Handelsbanken Del 1 (2)

Denna gång handlar blogginlägget om Handelsbanken på Stora Torget, jag har delat upp inlägget på två så totalt 8 bilder blir det. Jag fick förmånen att komma in det gamla bankhuset i tisdags den 12 april och fotografera och jag är djupt tacksam till att fastighetsbolaget ställde upp på detta och jag fick mig en trevlig rundvandring tillsammans med fastighetsskötare Erik.
Det kändes lite konstigt att gå omkring i det stora huset, helt tomt på möbler. På första våning har dom flesta av oss vanliga bankkunder varit och dom stora fönstren i bakgrunden.

Man ser den gamla byggstilen på alla dessa valv och stor höga fönster. Lite synd att inte disken fanns kvar vid fototillfället. Här i denna banklokal har många boråsare trampat, undra vad som kommer att flytta in i lokalerna nu? Det skulle passa med något slags museum eller en galleria, typ konstutställning. Byggnaden byggdes år 1914-1915 av Borås Enskilda Bank och arkitekten hette Ivar Tengbom. Byggnaden som byggdes dels på den plats som gamla rådhuset stod på men även på Lilla Torget som fanns bakom det gamla rådhuset. Byggnaden består av 3 våningar och en vindsvåning.

Nu är vi uppe på tredje våning och där var det stor skillnad mot första våning. Titta bara på dessa vackra träinslag på väggarna. Man ser precis var tavlorna hur suttit någonstans, det är mörka fläckar på tapeterna, nej det är inga tapeter det är äkta tyg som sitter på väggarna. Ja fint ska det vara och detta rum måste nog ha varit styrelserummet det var det största rummet på denna våning. Notera där som takkronan ska sitta, väldigt snyggt i taket. Tänk om väggarna kunde tala.

Här är ett annat rum intill det stora rummet, samma inslag av trä och tyg på väggarna. Tänk vad dom kostade på förr i världen både in- och utvändigt. Det är inget som byggherrarna gör i dagens läge utan nu ska det bara gå fort att bygga upp en fastighet. De som byggde förr hade lite mera känsla än vad dom har i dag, eller rättare sagt dom har ingen känsla i dagens läge när de bygger. Jag hoppas att allt detta kommer att bevaras man bör bevara huset precis som det är bara göra lite lättare renoveringar.

PDF-fil