Svenska Handelsbanken Del 2 (2)

Vi befinner oss fortfarande på tredje våning och här är hela väggarna klädda med mörkt trä, det är så underbart vackert att se detta. Snacka om känsla där de byggde detta hus och jag hoppas verkligen att våning tre får vara intakt och att inga ombyggnader görs. Enligt fastighetsbolaget som kommer man att välja sin hyresgäst med omsorg och att det inte ska bli några ombyggnader och jag hoppas verkligen att det blir så. Det vore ett helgerån att börja förstöra denna byggnad.

Nu har jag vänt mig åt andra hållet och titta vilket vackert burspråk och detta finns på gaveln mot Stora Brogatan. Jag var alldeles salig när jag gick här och tittade, jag funderade vad detta kan ha kostat när man byggde huset. Lite synd att banken har flyttat härifrån för dom har ju alltid funnits här. Borås Enskilda Bank uppgick i Bank AB södra Sverige 1917 och 1919 övertog Svenska Handelsbanken. Verkställande direktör hette då Elof Björck. I 100 år huserade banken i detta hus och det kändes lite konstigt att gå omkring i ett tomt bankhus, det stämde inte riktigt.

Här har vi en riktigt gammal hiss, en hiss byggd av trä och är helt original och denna hiss fanns nog med huset från början. Det kändes extra roligt att hissen fanns kvar i originalutförande. Den knarrade så härligt när man gick in i den och då kände man hur gammal den är. Den hissen har man gått förbi många gånger när man gått trapporna upp till banklokalen men ska jag vara ärlig så har jag aldrig tänk på att den är byggd i trä.

Nu är vi nere i källaren där alla bankfacken fanns, även här nere ser man att dom byggde med känsla. Det är inga väggar som är raka eller raka tak utan lite valv liknande tak och även de små mysiga fönstren som ligger i gatunivån. Som jag har sagt tidigare så kunde dom bygga förr och jag hoppas att huset få stå i samma stil i minst 100 år till. Tills sist vill jag tacka Mikael och Erik på fastighetsbolaget att jag fick komma in och fotografera bygganden inifrån.

PDF-fil