Vy över kvarter Electra

Vy över Kvarter Electra
Till vänster ser vi BT-huset byggt 1903 ritat av Lars Kellman, Fabriksbyggnaden mitt i bild är Swartz Färgeri från 1824 och sedan blev det Berglunds År 1875 och sista färgeriet i den byggnad var Linds Färgeri från År 1900 fram till 1981 då Linds flyttade till Rydbolmsbolagets gamla byggnader i Rydboholm. Jag vet inte när man rev fabriksbyggnaderna men skulle tippa på en gång på 1980-talet. Bakom fabriken har vi Brännerigården som är en av stadens äldsta byggnad, som har överlevt några stadsbränder är byggd 1734.

Här är en bild som jag tog för några år seeda och jag tror att det var 2018.
Vi ser lite av tornet av Carolikyrkan som är stadens äldsta byggnad som är byggd år 1669. Borås elverk uppfört 1906 och kanske ganska logiskt att kvarteret heter Electra. Byggnaden står fortfarande kvar lika vacker fast lite är ju rivet och ombyggt. Byggnaden till höger om Borås Elverk är Berglundska gården som låg på Västerlånggatan 12,vet inte byggnadsåret men det revs 1956 som vållade Borås första rivningsdebatt i fullmäktige. Vad jag kommer ihåg så var det en parkering efter rivningen av Berglundska gården men jag kanske minns fel. Sedan bestämdes det att det skulle byggas på den tomten, någon konstig forma av byggnad, den är ju inte speciellt snygg. Vet att det är många som gillar nya byggnader, men kan man inte rita och bygga hus som passar in i miljön.
Fabriksbyggnaden till höger om Viskan är Wiskaholm som grundades 1857 och alla dessa gamla byggnader är borta i dag. Fast den byggnaden som står där i dag som är byggd efter Viskans former är också vacker, den tillhörde en gång Borås Wäfveri huvudkontor.

 

PDF-fil