Rydboholmsbolaget igen Del 2 (2)

Tyvärr så har den långa skorstenen rasat samman och det vi ser på bilden är det som återstår. Vad jag har förstått så ska man renovera och konservera det som finns kvar av skorstenen. Likaså den gamla fabriksbyggnaden som är på första bilden har man redan börjat renovera. Jag tycker att det är bra att man bevarar det gamla och speciellt här i Rydboholm som finns mycket gammalt kvar. Det var ju här Sveriges första mekaniska bomullsspinneri började och bolaget levde ända fram till år 1978.
Just detta med Rydboholmsbolaget tycker jag är så intressant efter som det är så mycket av det gamla som finns kvar. Det gäller även i Viskafors och där finns en vacker fabriksbyggnad intill Viskans fall och även där finns det mycket kvar av det gamla. Som t.ex rännan som gick fram till kvarnen som låg strax innan fabriksbyggnaden och fast de har byggt om hela dammen så finns det mycket kvar av den rännan. Det gäller även uppe i skogarna vid Rydboholm och Viskafors, bland annat finns det rester av en gammal kvarn vid Bålån sedan finns det väldigt mycket under storsjöns vattenyta. Det var där 8 sjöar blev till en när man behövde bygga upp en vattenreservoar för att kunna säkerhetsställa att maskinerna gick i fabrikerna.

Här är själva tunneln som man grävde och sprängde i början av 1900-talet och man grävde både härifrån och från Viskafors och så möttes man på mitten. Denna bild fotograferade jag när man hade sänkt Storsjön så att den näst intill var torrlagd och det var alltså en upplevelse att gå att titta på dessa tunnlar, dammvallar och alla husgrunder som fanns på botten. Man såg även var åkrarna hade legat någonstans.
Ska göra en sida om Rydboholm på min hemsida och jag efterlyser lite bilder runt Rydboholm, Viskafors och Svaneholm, har du några så skicka ett mail till mig, det kan vara diabilder, negativ, pappersbilder eller vykort. Kommer snart igen göra en utflykt till Rydboholm och fota lite rester av kolmilor som fanns uppe i skogarna och även de husgrunder som fortfarande finns kvar. Tyvärr så finns ju inte den sista disponentbostaden kvar, där den låg är bebyggd med parhus. Du som är uppvuxen i Rydboholm, Viskafors eller Svaneholm och vet var det finns gamla rester eller gamla byggnader som tillhörde Rydboholmsbolaget och även Viskafors gummifabrik är också ett intressant ämne där nere finns en massa rester av gamla arbetarbostäder. Har du något i byrålådan så tveka inte hör av dig. Min mailadress är gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil