Borås Fattighus

Sven Eriksonsgatan och bilden är fotograferad i början av 1918 och gatan går från Stationsgatan till Fabriksgatan och fick sitt namn år 1898 efter ett beslut i Borås Stadsfullmäktige och är ett minne av fabrikören Sven Erikson (1801 – 1866). Han var en av textilindustrins föregångsmän och grundade Sveriges första mekaniska väveri i Rydboholm. Gatan kallades tidigare för Svanegatan och på 1700-talet fanns där flera båtmansstugor. En av dess ägare var en viss Jacob Swan som dog år 1787 och gatan har sannolikt fått sitt namn efter denne Jacob Swan. Mitt i bilden ser vi fattighuset Bracka som byggdes efter stadsbranden år 1822 och fattigstugan revs år 1927 för att lämna plats för det blivande salutorget.



Här har fattighjonen ställt upp för den bilden. Jag vet inte exakt när denna bild är fotograferad men skulle tippa på runt 1918.



Denna bild fotograferade jag år 2017. Det var efter 1822-års omfattande stadsbrand som fattighuset kom till på Krokshall och det ansågs prydligt och ändamålsenligt av sin samtid. Fattighjonen som bodde i huset utförde vissa sysslor för att få ihop lite pengar. Gummorna satt och band och stickade strumpor och gubbarna fick arbeta ute i staden med lite olika sysslor som vedhuggning samt att ”dra mangel”. Pengarna de tjänade använde främst till kaffe och det var mest till gummorna medan gubbarna skaffa snus för pengarna. Många av de boende på fattighuset hade olika smeknamn som Fläskastina och Lilla Knyckemaja. Det var inget lyxliv som man levde i fattighuset, maten bestod mest av sill och välling. På söndagar serverades köttsoppa, en så kallad Sluring på saltspad förekom också, den bestod av små bitar av saltat fläsk som stekts och blandats med potatis, rotfrukter, mjöl och korngryn till en smet. Fattighuset hade plats för 72 personer som inhystes i 10 rum. Från sent 1920-tal omvandlades denna miljö kraftigt men rev byggnaderna runt Krokshall och Sven Eriksongatan breddades plus att Krokshall blev en öppen torgyta.

PDF-fil